donderdag 8 november 2018

Voorbereidingen - Budget


We krijgen best veel vragen van mensen over de kosten van een reis als die van ons. Graag geven wij jullie een korte samenvatting van de kosten waar wij rekening mee moeten houden en hoe wij met ons gezin(2 volwassenen, 2 kinderen van 5 en 6 jaar) ons budget beheren. Iedereen snapt natuurlijk wel dat een reis als deze, veel meer kost dan een reguliere vakantie, zeker als je geen inkomsten hebt tijdens de reis. Dit betekent dat we alleen invloed hebben over onze uitgaven. Heel concreet moeten wij dus beschikken over een “spaarpotje” dat we in de afgelopen jaren hebben gecreรซerd door slim te investeren en bewuste keuzes te maken.

Afbeeldingsresultaat voor Every adventure requires a first step.


 Wat betekent een reis als deze nu concreet voor je budget:

1. VASTE LASTEN
Om deze reis mogelijk te maken hebben we ons koophuis verkocht (op het moment van dit besluit was de woningmarkt gunstig). Een deel van de overwaarde gaan we gebruiken voor het verwezenlijken van deze reis.  Deze keuze zorgt ervoor dat we tijdens deze reis geen vaste woonlasten hebben ( zoals hypotheekkosten, woonverzekeringen etc.). Verhuren wilden we niet, omdat dit ook bepaalde verantwoordelijkheden en plichten met zich meebrengt en onze keuze is om zo 'vrij'  mogelijk te zijn ( ook bij terugkomst, waar en wanneer dat ook mag zijn). 
De kosten die wel inherent zijn aan deze reis en dus blijven, zijn die van reis-/ ziektekostenverzekering (Special ISIS verzekering), wegenbelasting, camperverzekering, rechtsbijstand, telefoon abonnementen, etc. 

Totaal zo'n 450 euro per maand voor ons gezin. (Voor details over alle onkosten en regelingen, aub via pb). Die vaste lasten bekostigen wij deels uit spaargeld en deels uit de overwaarde van onze woning.



  2. VARIABELE LASTEN

BRANDSTOFFEN
De grootste uitgaven zijn voor ons brandstof (diesel+LPG). We rijden in een Mercedes camper uit 2004. Hij rijdt vermoedelijk 1 op 7-8, ook gezien zijn gewicht van 4600 kg. 
We rijden niet elke dag, maar gemiddeld per week toch een paar honderd kilometer. In ons plan gaan we uit van zo'n 60000km in 2 jaar.  Dat is ~850liter diesel. Voor het verwarmen, koelen (koelkast) en koken gebruiken we LPG. Dit gebruiken we dagelijks en momenteel hebben we nog niet veel zicht op de daadwerkelijke kosten.
Dit is dus een behoorlijke kostenpost. 

OVERNACHTEN
Verder proberen wij zoveel mogelijk te overnachten op gratis plekken (of wild kamperen). Tegenwoordig heb je daar hele fijne apps voor, die voorkomen dat je de nachten moet doorbrengen op plekken asfalt bij uitgestorven benzinepompen. We gebruiken vooral park4night en de campercontact app. Hier kun je prima op zien of er plaatsen in de buurt zijn waar je (semi)legaal kunt overnachten. In meer landelijke gebieden is dat sowieso niet erg ingewikkeld. Je rijdt een onverharde weg in en komt vaak wel op een uitgestorven plek. Ook startplaatsen voor wandelingen bieden vaak een fijne en mooie parkeerplek. Als je maar 1 nacht blijft en niet je hele hebben en houden buiten zet wordt er een hoop gedoogd.
Aangezien 1 van onze doelen is om in contact te komen met de lokale bevolking en tevens ook vrijwilligerswerk te gaan doen, hopen we ook dat we gebruik mogen maken van de gastvrijheid van deze mensen door gratis te overnachten op hun terrein. 

Douchen kan in de camper, zowel binnen als buiten. We hebben geรฏnvesteerd in een grote watertank (220 liter) zodat we wel fris en fruitig blijven ๐Ÿ˜Š. Ook kun je vaak bij sporthallen of grote tankstations douchen en als het warm genoeg is bieden riviertjes ook uitkomst of douches bij stranden. 
Het vuilwater lozen is wel een beperkende factor evenals het wc gebruik. We hebben een wc met 3 cassettes, dus hiermee kunnen we wel even vooruit, maar deze moeten natuurlijk regelmatig ergens geleegd worden. Daar zijn plaatsen voor, die je soms even moet zoeken. En op een camping kan dat natuurlijk ook altijd. 
Voor de elektriciteit hebben we 2 zonnepanelen, 2 (100Ah) accu's waardoor we grotendeels voor langere tijd zelfvoorzienend kunnen zijn. Hierdoor zijn we niet afhankelijk van 230V.

In ons budgetplan zijn we uitgegaan van 2 overnachtingen per week a €35.00 op een camping. Dat is ook een behoorlijke kostenpost, dus waar we die kosten kunnen besparen en alternatieven beschikbaar zijn, kiezen we die ook. 

WASSEN
Zaken zoals de was kosten ook vrij veel geld. We hebben wel een mini wasmachine voor klein spul, maar voor grote wasjes zoals beddengoed en volwassen kleding is een wasserette raadzaam. Ook hier zijn in sommige landen prima voorzieningen, zoals wasmachines bij supermarkten etc.

ETEN
Eten kan relatief goedkoop. Even per land uitvinden wat de goedkoopste supermarkt is en je standaarden (misschien) bijstellen. Verder naar de markt en zoveel mogelijk lokale producten en seizoensgebonden producten kopen. We hechten wel veel waarde aan gevarieerde, gezonde en biologische voeding/producten. Het is een kwestie van bewuste keuzes maken en creatief omgaan met de producten die voorhanden zijn. Maar dat is ook leuk. Het zorgt voor variatie en nieuwe verrassende combinaties ๐Ÿ˜. 

WERKEN
Wij kiezen er bewust voor om tijdens deze reis niet te werken voor inkomsten. We willen onze aandacht zoveel mogelijk richten op ons onszelf en ons gezin. Het doen van vrijwilligerswerk past wel binnen onze visie vanwege het ongedwongen/informele karakter en draagt daarnaast bij aan onze persoonlijke ontwikkeling. Een bijkomend voordeel is dat je hiermee voeding en accommodatiekosten kunt besparen en in contact komt met de lokale bevolking en hun dagelijkse leven ervaart. Daarnaast ben je lekker actief bezig, kun je iets voor iemand betekenen en is het bovendien ook nog leerzaam. 
Er zijn hiervoor allerlei mogelijkheden, zoals wwoof, helpx en workaway (werken tegen kost en inwoning) of house sitting (zoals via voor-elkaar).

HUISHOUDBOEKJE
We houden al onze uitgaven bij in een kasboek. Lekker ouderwets, maar erg belangrijk om overzicht te bewaren en de kosten te beperken. In het kasboek maken onderscheid in vaste lasten, variabele lasten en onvoorziene uitgaven (reparaties, ziekte en ongevallen en zaken waar we niet voor zijn verzekerd). We hebben een klein dagbudget/weekbudget en moeten dus creatief omgaan met ons geld. Dat betekent bewuste en weloverwogen keuzes maken. Langdurig reizen (wij willen 2 jaar wegblijven)is nu eenmaal anders dan een vakantie van 3 weken. Je gaat niet eindeloos uit eten, je koopt niet elke dag een ijsje, de kinderen mogen niet in elke draaimolen en ze krijgen niet eindeloos souvenirtjes en prullaria (dat zou ook niet in de camper passen).

UITJES MET KINDEREN
Uiteraard doen wij zo nu en dan ook leuke dingen en uitstapjes, maar gewoon minder vaak. Verder kun je met kinderen zo veel leuke dingen doen die gratis zijn. Ook hier wordt een beroep gedaan op onze creativiteit. 
Kinder entertainment is bij ons sowieso geen probleem. Gelukkig. Er is altijd wel wat te zien, te tekenen of te knutselen. Dagelijks staat scholing op het programma, wat al enige structuur aan de dag en week geeft. Onze beiden kinderen zijn in Nederland leerplichtig dus het voortzetten van schoolse vaardigheden vinden wij dan ook erg belangrijk. We volgen het volledige onderwijsprogramma ( voor ons is dit groep 3,4 en 5), alhoewel we het officieel niet verplicht zijn. Criteria hiervoor zijn uitschrijven bij de gemeente (BRP registratie), geen vaste woon of verblijfplaats en langer dan 9maanden uit Nederland. Dit was voor ons een bewuste keuze om niet in conflict te komen met de leerplichtwet. Dit geeft ons de volledige vrijheid om onze eigen keuzes te maken en de scholing af te stemmen op wat de kinderen nodig hebben/vragen en wat wij belangrijk vinden voor onze kinderen. Voor ons ligt de prioriteit bij de sociaal emotionele ontwikkeling. Wij vinden het allerbelangrijkste dat onze kinderen lekker in hun vel zitten, zichzelf kunnen en vooral mogen zijn en dat ze vooral zelf mogen ontdekken en onderzoeken (ervaringsgericht leren). De schoolse vaardigheden komen dan wel van zelf.  

Dit is een samenvatting van de keuzes die wij gemaakt hebben. Verder hangt het kostenplaatje natuurlijk erg af van je persoonlijke budget, je eigen levensstandaard, het doel van je reis en de landen die je bezoekt. 

Mocht je naar aanleiding van bovenstaand artikel vragen hebben, neem gerust contact met ons op.


5 opmerkingen:

  1. Geweldig om dit met ons te delen.......wie weet , krijg ik maurice nog zo ver xx


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. He Manuela,
      leuk dat je een reactie achterlaat op ons BLOG.
      Alles begint met de eerste stap... ;-)
      Groetjes!

      Verwijderen
  2. Bedenken, uitzoeken en doen! Alles tot in de puntjes geregeld! Dat verdiend een dikke๐Ÿ‘Ed en Dees๐Ÿ˜˜

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ontzettend goed over nagedacht, goede voorbereiding is het halve werk.
    En nu vooral leren, van jullie konderen, jullie omgeving en omgetwijfeld jullie avonturen. We gaan ze volgen!

    BeantwoordenVerwijderen